Da li je bolje da bojler radi samo noću ili da bude uključen non stop?

To je specifično pitanje poput onog da li je starije kokoška ili jaje? Ukoliko je bojler kvalitetan, sa kvalitetnom toplotnom izolacijom trebalo bi da je ekonomičnije držati ga upaljenog samo noću. Medjutim nemojmo izgubiti iz vida da su se specifične navike ljudi znatno promenile. Svi se tuširamo više puta dnevno, deca često treniraju neki sport, male bebe stalno zahtevaju toplu vodu. Naša preporuka je da bojler bude upaljen ili samo na jeftinoj tarifi noću ili da konstantno radi dok je termostat podešen na srednju vrednost.

Koje su prednosti bojlera sa inox kazanom u odnosu na emajlirani?

Prohromski ili inox kazani su praktično neuništivi, posebno ukoliko su mašinski vareni. U današnje vreme kada cena prohroma nije toliko visoka kao nekada preporuka je kupiti bojler sa takvim kazanom. Posebna prednost se ispoljava u stanovima sa visokim pritiskom vode, koji je znatno viši od propisanog. Emajlirani kazani su osetljivi na varijacije pritiska u vodovodnoj instalaciji. Takodje sve garancije na emajlirane kazane su uslovljene redovnim servisiranjem ovlašćenog servisa pa se dešava da cena servisa bude prilično skupa. 

Šta je najbolja veza izmedju bojlera i vodovodne instalacije?

Naša preporuka su rebraste inox cevi koje se seku na meru. Čvrsta veza takodje nije loša međutim rebraste cevi su fleksibilne i upotrebljivost im je za nijansu veća. Kada su u pitanju creva njih izbegavamo jer smatramo da im je kvalitet upitan, najčešće su kineske proizvodnje, umeju da puknu i naprave poplavu dok niste kući.

Kad treba čistiti kamenac?

Preporučljivo je čistiti kamenac jednom u dve godine po našem mišljenju. Na taj način znatno ćete produžiti vek grejača kao i kazana ukoliko se radi o emajliranom kazanu. Takodje potrebno je kontrolisati MG anodu ukoliko je bojler poseduje. Ukoliko je istrošena preporučljivo je zameniti je. Ovo nije skupa operacija a bitno doprinosi veku vašeg bojlera.

Zatekli smo stari bojler u stanu kad smo se doselili. Kako da znamo da je bezbedan i da neće da eksplodira?

Klasični bojleri najčešće imaju tri stepena zaštite. Regulacioni termostat, sigurnosni termostat i sigurnosni ventil. Preporuka je da potražite pomoć stručnog lica koje poseduje adekvatna znanja. Ono što svako od nas može najčešće da uradi je provera sigurnosnog ventila. Povremeno bi valjalo odvrnuti malo ventil i videti da li curi voda. Ukoliko propušta vodu znači da je ispravan. Ukoliko je zapekao trebalo bi ga zameniti. Ukoliko niste sigurni najbolje je da potražite pomoć adekvatnog majstora.